Överlägg

Tvättråd

60°, helst i tvättpåse
ej sköljmedel
torktumla ej
stryk ej

Ta hand om tygbindor

Mina tygbindor tål att tvättas i 60°. Jag vet att vissa tvättar sina i 90° och det verkar gå bra, men det är på egen risk. Använd helst tvättpåse för att minska risken för noppor och onödigt slitage. Knäpp dem så som du knäpper dem i trosan, så att de inte ska vika sig dubbla åt fel håll i tvättmaskinen.

Blod fläckar ordentligt, men om du inte bryr dig om fläckar utan bara är intresserad av att det blir ordentligt rent, så kastar du använda bindor i tvättkorgen (eller förslagsvis i nån luftig tygpåse så att de kan torka) precis som all annan tvätt, och sen tvättar du dem tex tillsammans med lakanen.

För oss som bryr oss om fläckar så finns flera sätt att hantera det. Undvik varmt vatten på blod, eftersom det fäster fläcken. Antingen sköljer du dem i kallt vatten direkt efter användning, eller så viker du ihop dem så de inte kan torka och sköljer dem på kvällen när du får tillfälle. När du sköljt dem lägger du dem i en liten hink eller liknande med ordentligt saltat vatten, och så får de ligga tills du tvättar nästa gång. Tänk på att en del av materialet inte mår så bra av att ligga i blöt för länge (alltså flera veckor).

Wet bag

En wet bag är en liten PUL-fodrad tygpåse som du kan förvara dina använda tygbindor i tills du kommer hem och kan ta hand om dem. Påsen är inte helt vattentät, dvs du kan inte lägga ner en nysköljd droppande binda i den utan läckage, men en fuktig binda är inga problem.

Det finns fina att köpa på många ställen online med dragkedja. Mina wet bags har knappar. Fördelen med mina är att du kan välja storlek, alltså hur många bindor du vill ska få plats, samt eventuellt få dem i matchande tyg med dina bindor.