Överlägg

Material

Upcycling

Mina bindor och trosskydd sys i så stor utsträckning som det går av återvunna – och naturligtvis rena – kläder. Ytan är ofta av nyare tyg, eftersom den behöver vara slitstark och gärna lite snygg. De begagnade tygerna är av mycket god kvalitet och har extra bra uppsugningsförmåga eftersom de redan genomgått många tvättar.

Vattentäta

Alla mina bindor innehåller ett spärrskikt, alltså ett vattentätt skikt, vilket betyder att de inte riskerar att läcka rakt igenom. Det vattentäta skiktet består av ett lager polyuretanlaminerat tyg, PUL, ofta beskrivet som ett ”vattentätt tyg som andas”.

Material

Materialen i olika varianter av bindor varierar, beroende på vad jag har tillgängligt, med det är naturmaterial som gäller i den mån det är möjligt (PUL är inte ett naturmaterial till exempel). Mest är det 100 % bomull, eller blandningar av bomull och tex hampa. I ytskikten letar sig ibland en blandning med 95 % bomull och 5 % elastan in, vilket är mycket vanligt i klädtyger.

Nattbinda

Trosskydd

Trosskydd finns i varianter utan spärrskikt. Dessa är främst avsedda att skydda trosorna från missfärgningar när flödet är så sparsamt att det snarare är mörka flytningar det handlar om. Många kvinnor använder trosskydd dagligen på grund av kraftiga flytningar, och här kan det vara värt att testa utan spärrskikt eftersom de känns luftigare.

Trosskydd